Materii Prime

Materii Prime

    PAL
pla_400
Materialul principal din care se confecţionează mobilierul în prezent este PAL-ul.
Acesta se numeste de fapt Placă Aglomerată de Lemn.
Pal-ul este obţinut prin presarea rumeguşului împreună cu un clei special care îi conferă duritate şi rezistenţă.
Cu cât densitatea este mai mare, cu atât PAL-ul este mai rezistent. Astfel, este obţinul PAL-ul hidrofugat sau PAL-ul ,,chior” cum îl denumesc tâmplarii. Ulterior, pe placa de PAL se aplică folie de melamină care imită nuanţe de lemn, culori uni şi poate avea structuri diversificate: netedă, lucioasă, perlată sau striată.


    HDF

HDF-ul (High density fibreboard) este un panou fibrolemnos cu densitate mare.hdf_400
Acesta este alcătuit dintr-un rumeguş mai fin, combinat cu substanţe speciale fiind îmbinate la presiuni foarte mari. Acest tip de material poate fi găsit simplu sau melaminat, în culori diversificate, asemănătoare cu cele de PAL.
Grosimea lui este de 3.2 - 4 mm. HDF-ul se foloseşte, de regulă, în spatele mobilei, la dressing-uri (dulapuri), corpuri de mobilă la bucătărie, living-uri.
Se mai poate folosi şi la fundurile de sertar, însă numai la sertarele de dimensiuni mici deoarece, fiind subţire, se poate deforma.


    MDF

MDF-ul (Medium density fibreboard), este un panou fibrolemnos cu densitate medie. Acesta este un produs din lemn, rezultat din mdf_400separarea lemnului moale în fibre, în combinaţie cu ceară şi răşini. Se produce sub formă de panouri, prin încălzire şi presare.
Densitatea medie se referă la dimensiunea fibrei lemnoase care intră în compoziţia plăcii. Acest lucru permite finisaje bune pe suprafeţe rotunde, lucru pe care îl putem observa cel mai des la mobila de bucătărie şi baie unde uşile corpurilor suspendate au marginea rotunjită. MDF-ul trebuie vopsit înainte, fiind mai rezistent la umezeală decât PAL-ul şi tocmai de aceea este mai des folosit în baie şi în bucătărie.


    LEMN MASIV

Fiecare tip de lemn utilizat la fabricarea mobilierului are proprietăţi diferite. Astfel, lemnul folosit pentru fabricarea paturilor sau lemn_400mobilierului de grădină trebuie să aibă o rezistenţă mai mare decât cel folosit pentru fabricarea unor corpuri de mobilier mai mici sau decorative.
Pe piaţă întâlnim două categorii de lemn: lemn de esenţă tare şi lemn de esenţă moale.
Lemnul de esenţă moale este flexibil şi se poate îndoi. Este obţinut din copacii care sunt verzi tot timpul anului (bradul sau pinul).
Lemnul de esenţă tare este rezistent la umezeală şi soare şi se conservă bine pentru o durată mai mare de timp. Este obţinut din copacii care îşi pierd frunzele iarna (lemnul de arţar, cireş, stejar, nuc, mahon, teak). Cel mai des întâlnit tip de lemn este lemnul de esenţă tare.