Daca in vremurile in care parintii nostri decorau casa in care am crescut, echivalentul lui "handmade" insemna sa fii sarac, lipsit de gust sau "de la tara", roata trendurilor i-a facut din nou dreptate.
Mai bine zis, traim timpuri foarte optimiste in care este permis aproape orice in decoratiuni, cu mici indicatii sezoniere care sunt date de colectiile de mobilier si decoratiuni ale designerilor. Conceptul de "handmade" se refera desigur ad litteram la obiecte create exclusiv de mana omului, deci nu putem vorbi aici, oricata bunavointa am avea, decat de concepte simple si clasice sau ubercool, despre ceramica, lemn, pictura si tesaturi.
Si pentru ca ar fi un subiect foarte larg, in momentul actual trendul "handmade" fiind mai puternic decat oricand, m-am hotarat la o directie oarecum traditional romaneasca, sau, in orice caz, referitoare la obiecte usor de obtinut si care au o semnificatie culturala pentru noi. Iata cateva dintre obiectele handmade care pot da casei noastre un aer putin rustic, putin arhaic, dar in aceasi timp si clasic, totusi avangardist.
Am observat ca mai toata lumea are in casa icoane, adeseori destul de putin inspirat alese. Iata ca in ideea de "handmade" puteti cumpara de exemplu icoane pe sticla foarte bine executate si care se vor potrivi cu restul accesoriilor din casa.
Sa nu uitam de bunele si batranele vase din ceramica. Acestea pot varia de la seturi de masa pana la ghivece mari si alte utilitati intermediare. Desigur, nu va indemn sa umpleti casa de pamant ars, ci va recomand sa vizitati targurile tematice de la Muzeul Taranului Roman sau de la Muzeul Satului. Acolo puteti gasi adevarate opere de arta si extraordinara maiestrie. La fel, daca sunteti in calatorie prin diverse zone ale tarii in care este specifica aceasta arta, va puteti interesa de artizanate locale.
O alta arta decorativa, care intr-adevar nu este specifica Romaniei dar care se poate adapta, este cea a quilturilor. Quilturile pot avea multe utilitati, de la fete de masa la cuverturi de pat, covoare sau carpete, si pot avea nenumarate modele tesute in stilul specific. Pe pagina Romanian Quilt Studio va puteti face o idee despre cum arata si puteti comanda un astfel de quilt. Variatiunile sunt nenumarate, ca si tehnicile quilt, iar rezultatele pot fi minuni de coloristica si de detaliu.
Cergi. Da, ati auzit bine, cergi. Le puteti gasi la targurile de la marginea oraselor de pe Valea Prahovei, dar cele mai frumoase le gasiti la targurile similare din Transilvania. Nu vi le recomand ca sa va inveliti cu ele, caci pielea noastra delicata de orasean nu ar suporta asprimea lanii, ci ca sa le folositi pe post de covoare sau carpete. Ideal este desigur sa nu alegeti cerga simpla, cu dunga, ci modele mai elaborate pe care, daca sunteti comode.